Giuseppe Quintarelli je v Taliansku nazývaný kráľom Amarone z Veneta a jeho vína patria k svetovej špičke. História vinárstva siaha do r.1924, kedy jeho otec začal s výrobou vína.Vlastní cca 13ha viníc a ročná produkcia je približne 40 tis.fliaš. Oblasť Valpolicella,kde sa vinič pestuje a majstrovská ruka Giuseppeho pri výrobe dáva jeho vínam komplexný a harmonický rozmer.Vína sú krásne aromatické, v chuti plné,mohutné a pritom minerálne. Giuseppe Quintarelli hovorí: " Moje vína sú ako deti,milujem ich všetky rovnako ". Giuseppe Quintarelli -Ikona zomrel v januári 2012 po dlhej chorobe.
Giuseppe Quintarelli tak ako jeho predkovia sa celý svoj život venoval pestovaniu vínnej révy a výrobe exkluzívnych vín, ktoré poznajú priaznivci po celom svete. Quintarelli vyrábal svoje mýtické Amarone, Recioto a kultové víno Alzero. Vinár bol absolútnym tradicionalistom a vyrábal vína v duchu svojich predkov. Vína toho výrobcu zdobili jeho vlastnými rukami písané etikety a to im tiež dodávalo pečať originality a výnimočnosti.
Giuseppe Quintarelliho pokladajú za absolútneho perfekcionistu, ktorý dôsledne uplatňoval výber tých najlepších hrozienok z úrody a vína ponúkal na trhu až vtedy keď sú podľa neho pripravené čo bývalo často aj niekoľko rokov po tom ako to robili okolití producenti v oblasti Veneto.
Všetky vína starších ročníkov je veľmi vhodné pred podávaním dekantovať pretože sú uzavrreté vo fľašiach a ihneď po otvorení môžu vykazovať animálne tóny. Dekantácia a otváranie chutí a vôní 10 ročných vín môže trvať aj niekoľko desiatok hodín s vyšším podielom alkoholu ako je u bežných vín,a práve aj z tohto dôvodu sú určené pre náročných zákazníkov, ktorí dokážu oceniť tieto skvosty z Talianska.
Quintarelli Valpolicella ročník 2001 je typická talianska kupáž viacerých odrôd hrozien ako je Corvina, Nebiolo Sangiovese. Keďže ide o stredne plné vyvynuté víno s obsahom alkoholu 15 % veľmi vhodne ho doplnili cestovinky s hovädzým mäsom paradajkami, tymiánom a zeleným korením. Quintarelli Valpolicella 2001 určite patrí do zážitkovej gastronómie svojou vyzretosťou a schopnosťou vytvoriť s jedlom správnu harmóniu.
Quintarelli Amarone de la Valpolicella 2000 bola ohodnotená Robertom Parkerom na 96 bodov. Obsah alkoholu v tomto víne je 16,5 %. V chuti ovocné pekne vyvynuté víno so sladkým drivekom v závere. Je až fascinujúca jeho ovocnosť po desiatich rokoch.
Quintarelli Amarone de la Valpolicella 2000 slezione , Víno venoval Quintarelli svojmu dedkovi Guseppemu. Vo vôni zaujme jemná animalita. Keďže víno obsahuje až 17 % alkoholu pri podávaníu pôsobí ako suché cherry mikro tónmy prezretých sliviek. Doplnilo fantasticky pripraveného jeleňa s knedlíkmi.
Quintarelli Recioto 1990 , víno vzniklo dlhodobým sušením hrozna a následne jeho vinifikáciou. Ide o prírodne sldké na svoj vek veľmi pekne štrukturované víno ktoré môže obsahovať 120 až 150 mg cukru. Staroružovou farbou a v chti s až s pocitom sladkých fíg a orechov sa toto víno zradilo na záver medzi to najlepšie čo sme degustovali.
Všetky vína tohto výrobcu sú po rokoch vyzrievania plné harmonické extraktívne a robustné zároveň a to ich tiež robí výnimočnými.
zdroj a foto: obchodsvinom.sk