Pozvánka na Podunajské vínne slávnosti v Bratislave 28. a 29.11.2014
Pondelok, 24 November 2014 13:20
správca
Pozvánka na Podunajské vínne slávnosti, ktoré sa budú konať v Starej tržnici v Bratislave, 28. a 29.11.2014.
www.obchodsvinom.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B , tel: 02 4552 3547,
Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript
Kultúrny program:
Piatok 28.11.
16:00 – 18:00 – detský kútik- Animačná dielňa pre deti
16:00 – 16:45 – pódium- Someliérsky rýchlokurz
17:00 – 17:45 – pódium – Chalaňi – Latinák, Miezga, Jakab, Kemka
18:00 – 18:45 – minikino Fest Anča 1 – animované filmy
19:00 – 22:00 – pódium Eli Csóka trio – gipsy swing
Sobota 29.11.
13:00 – 15:00 – detský kútik- Animačná dielňa pre deti
15:00 – 15:45 – pódium -Diskusia o viniči a víne
16:00 – 16:45 – pódium- Slovenskí rebeli – folklór
16:00 – 18:00 – detský- kútik Animačná dielňa pre deti
17:00 – 17:45 – minikino Fest Anča 2 – animované filmy
18:00 – 18:45 – pódium -Bazár – folk
19:00 – 22:00 – pódium- Weekend – country-rock
Vinári:
HR Winery, Gbelce
Chateau Marco, Strekov
Vinárstvo Berta, Strekov
Pivnica Hengerics, Dulovce-Kamenica
Pivnica Amicius, Bátorove Kosihy
Borvin, Bátorove Kosihy
VVD Vinohradnícko vinárske družstvo, Dvory nad Žitavou
Viktor Csákvári, Mužla
Sanvin, Okoč
Vinárstvo Nový Život, Nový Život
Bartal rodinné vinárstvo-Šambaza, Šamorín
Vinárstvo Dubovský & Grančič, Svätý Jur
Jozef Navara-NaVin, Veľký Biel
Vinotéka Vinojek, Zvolen
Destiláty:
Delicia Destilería, holanovo
Prírodné ovocné šťavy:
Poľnohospodárske družstvo, Tvrdošovce
Saintpaulia-Ing. Gejza Varga, Kravany nad Dunajom
Regionálne špeciality:
klobásky, jaternice, kačacia pečienka, ryby, štrúdle a iné – Griff restaurant, Bátorove Kosihy
CaZeus-božské syry, Farma Fauna, Veľké Úľany
južanské guláše – Csípos banda, Nové Zámky
posúchy, podplamenníky – Norbert Dékany, Komárno
Detský kútik a rodičovská zóna
zdroja foto: podunajskevino.sk
Aktualizované ( Pondelok, 24 November 2014 13:31 )
|
Vítame Baujolais 2014 - " Božolé 2014 " " Le Beaujolais Nouveau est arrivé! "
Štvrtok, 20 November 2014 14:48
správca
BEAUJOLAIS - Božolé 2015 : http://www.obchodsvinom.sk/cervene-vina/joseph-drouhin-beaujolais/bozole-beaujolais-villages-noveau-gamay-joseph-drouhin-2015
Pre milovníkov francúzskeho sviatku mladého vína - Beaujolais alebo " Božolé ", je každoročný príchod tohto mladého vína a jeho degustácia, niečo ako výročie.
www.inmedio.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B | tel: 02 4552 3547 |
Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript
Všetci si uvedimíme že sme o rok starší a že to bolo mimoriadne fajn, že sme mohli ochutnať aj tento ročník jedného z najznámejších a najoslavovanejších francúzskych vín. Baujolais alebo ak chcete "Božolé" nie je víno na dlhé večery, ale na pitie po dúškoch.
Je svieže, mladé , v chuti až čerešňové, plné, iskrivé a mohli by sme ho určite nazvať určite aj viacerými prívlastkami. Ak ste mali možnosť ochutnať aj tento ročník 2014, potom ste otvorili jednu zo 65 miliónov fliaš, ktoré sa distribuujú po celej našej planéte.
Pekný večer s Beaujolais prajeme všetkým milovníkom tohto každoročného obradu. Ak ho ešte nemáte , tak si ho môžete u nás objednať alebo na predajni kúpiť sviatok Beaujolais trvá totiž 3 dni.
zdroj a foto: obchodsvinom.sk
Aktualizované ( Streda, 23 Spetember 2015 14:17 )
Vinárstvo Leitz bodovalo v Decanteri.
Streda, 19 November 2014 16:10
správca
Leitz Rüdesheimer Berg Roseneck Katerloch Trocken 2012 bol ohodnotený anglickým Decanterom na 91 bodov
www.obchodsvinom.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B , tel: 02 4552 3547,
Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript
Je to suché víno s veľkým potenciálom. Vo vôni prevláda zrelá hruška a jemná mineralita. Bohatá, široká a vyvážená chuť, ktorá je plná s dostatočným objemom chutí. Je vyvážený a perzistetný , hodnotí Decanter. Víno má obsah alkoholu 13 % obj. a vyzrievací potenciál ešte 10 rokov, takže je vhodné na archiváciu.
o vinárstve Leitz:
Nemecký vinár roka 2011 : Johannes Leitz História nemeckej vinárskej rodiny Leitz siaha až do roku 1744 . Johannes Leitz sa narodil v roku 1964 v Rüdesheime .
Jeho starý otec Josef Leitz znova vybudoval vinárstvo po bombardovaní počas Druhej svetovej vojny. Jeho otec , Antonius Leitz na krátku dobu prevzal zodpovednosť za vinárstvo pred jeho predčasnou smrťou v roku 1966 .
Po smrti otca zostalo rodine Leitz kvetinárstvo , domácnosť a samozrejme rodinné vinárstvo. Až do roku 1985 , kedy
Johannes prevzal vinárstvo, nebolo stredobodom pozornosti. Potom, čo prevzal rodinný podnik , podarilo sa mu rozšíriť zvýšiť vinice z 2,9 ha na 40 ha , ktoré tu vidíme dnes . Za tie roky , Johannes získal národné a medzinárodné uznanie za svoje vynikajúce vína.
Medzi jeho hlavné trhy patrí Nórsko , Švédsko , Veľká Britániá a USA . Rast vinárstva mal pozitívny vplyv na kvalitu všetkých vyrábaných vín . Konkrétne Rüdesheim z vinice Berg Schlossberg , Berg Rottland a Berg Kaisersteinfels , pokračuje v tradícii , že patrí medzi top suché vína z Nemecka . Všetky vína od Johannesa" majú svoj osobitý charakter a predvádzajú typický terroir Rüdesheim , kde sa narodili.
zdroj a foto: Decanter | Weingut Leitz
Vinárstvo Karpatská perla zabodovalo na súťaži Prague Wine Trophy 2014
Streda, 19 November 2014 15:31
správca
V 4. kole medzinárodnej súťaže Prague Wine Trophy 2014 sa vinárstvu Karpatská perla mimoriadne darilo. V kategórii jednoodrodových červených vín zabodovali s vínom VARIETO Alibernet 2011 a získali ocenenie Prague Regional Champion.
www.obchodsvinom.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B , tel: 02 4552 3547,
Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript
Je to krásny úspech za najvyššie hodnotené víno tejto kategórie zo Slovenska. Náš Alibernet vybojoval s 89 bodmi zároveň zlatú medailu. Titul Prague Regional Champion sa udeľuje najúspešnejšiemu vínu danej kategórie, ak je v kategórii najmenej 6 vín z danej krajiny.
V rámci kategórie Veltlínske zelené bolo zo Slovenska iba 5 veltlínov, čiže aj keď sme tu mali tiež najvyššie hodnotené víno zo Slovenska, tento titul sme nezískali. Víno VARIETO Veltlínske zelené 2013 bolo ohodnotené 87 bodmi a získalo striebornú medailu.
Súťaž Prague Wine Trophy má zaujímavý a svojrrázny systém hodnotenia. Vína sú hodnotené v kategóriách podľa odrôd a na hodnotenie majú hodnotitelia oproti iným súťažiam oveľa viac času. Najprv si ich predegustujú osamote a potom sa o vínam porozprávajú s ostatnými členmi komisie. Môžu o víne povedať svoj názor a následne sa porovnajú bodové hodnotenia.
Je možné sa spätne vrátiť ku každému vínu a v prípade záujmu ho ešte raz prechutnať. Súťaž organizuje časopis Víno Revue a počtom prihlásených vzoriek je to najväčšia súťaž vín v Českej republike. Ocenené vína bude možné ochutnať na Galadegustácii podujatia v januári 2015.
zdroj a ilustračné foto: Kartpatská perla
Aktualizované ( Streda, 19 November 2014 16:21 )
Zajtra privítame deň "Božolé 2014" - Beaujolais 2014 alebo " Le Beaujolais Nouveau est arrivé! "
Streda, 19 November 2014 15:10
správca
Úderom polnoci 20. novembra 2014 si priaznivci Beaujolais - " Božolé " otvoria prvé fľaše ročníka 2014. Ak patríte medzi tých ktorí sa pripravujú na tento sviatok do vinotéky, alebo majú pripravené to svoje, tak potom určite viete že " Le Beaujolais Nouveau est arrivé! "
www.obchodsvinom.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B , tel: 02 4552 3547,
Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript
Prichádza jeden z najväčších a najoslavovanejších vinárskych osláv planéty. 65 miliónov fliaš, čo predstavuje takmer polovicu celoročnej produkcie francúzskeho regiónu Beaujolais, sa blíži k svojim priaznivcom.
Francúzsko je nepochybne jeden z najslávnejších producentov vín a Beaujolais - " Božolé " je jeho najznámejšie červené víno. Úderom polnoci na tretí štvrtok v novembri každého roka, sa začína oslava pitím vína Beaujolais Nouveau, je to víno z hrozna dopestovaného v lete toho istého roka.
Ide o ľahké víno, fľašované necelé dva mesiace po zbere. Je jasnočervenej farby a charakterizujú ho ako osobitne aromatické, s veľmi sviežou chuťou. Znalci tvrdia, že je akýmsi mostom medzi bielym a červeným vínom, ktoré je škoda vychutnávať na jazyku, ale treba ho piť dúškami. Ale to naozajstné čaro Beaujolais spočíva v poznaní, že presne to čo vy, robia v danej chvíli milióny ľudí na celej zemi.
Tá istá oslava sa koná nielen doma ale v tisíckach kaviarní, vinární a reštaurácií celého sveta. Privítajte tento rok 20. Novembra 2014 BEAUJOLAIS ...
Aktualizované ( Streda, 19 November 2014 15:30 )
Decanter testoval austrálske shirazy | Grant Burge, Filsell získal 17 z 20 bodov
Utorok, 18 November 2014 14:46
správca
Decanter degustoval austrálske odrody Shiraz, medzi top 68 produktov sa zaradil aj Shiraz z vinárstva Grant Burge, Fillsell Old Vine, Barossa Valley, Južná Austrália ročník 2009, ktorý získal 17 z 20 možných bodov
www.obchodsvinom.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B , tel: 02 4552 3547,
Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript
Silná opojná vôňa korenia, kokos, pomarančová kôra a čiernych ríbezlí to sú hlavné atribúty tohto vína. Decanter vyzdvihol aj dobré využitie dubového dreva v ktorom víno vyzrievalo a ktoré v chuti tvorí živé ovocie a jemnými tanínmi.
O vinárstve Grant Burge : Grant Burge je piaty z generácie vinárov z Barossa Valley v Južnej Austrálii a patrí ku jedným z najrešpektovanejších a inovatívnych vinárov v austrálskom vinárskom priemysle.
Pivnice patria medzi najúspešnejšie a najpopulárnejšie v oblasti a boli spolu s vínami ohodnotené mnohými oceneniami. V súčasnej dobe sa Grant Burge Wines považuje za stredne veľkého výrobcu austrálskych vín vyrábajúci približne 350.000 bedničiek ročne a stále hrdo vlastnený rodinou Burge.
V súčasnosti majiteľ Grant Burge prináša v podobe svojich troch detí šiestu generáciu vinárov, ktorí tvoria neoddeliteľnú súčasť spoločnosti a aktívne sa podieľajú sa na jej riadení. Spoločne realizujú víziu Granta a Helen - v pokračovaní výroby vína a vinohradníctve, rodinnej tradícii a prinášaní výnimočných vín na svet.
zdroj a foto: Decanter, Grant Burge, inmedio.sk
Majer Zemianske sady | Slobodné vinárstvo ...
Utorok, 11 November 2014 19:39
správca
Mladé Slobodné vinárstvo sídliace pri rodinnom hospodárstve, bolo pôvodne založené v roku 1912 neďaleko mesta Hlohovec. Majer bol po dlhých rokoch obnovený až v roku 1989.
www.obchodsvinom.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B , tel: 02 4552 3547,
Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript
Vinohrady majú výmeru 17 hektárov a pestovné odrody sú Devín, Veltlín Zelený, Sauvignon, Cabernet Sauvignon, Frankovka a Alibernet. Víno, ktoré sa tu vyrábalo v minulosti bolo veľmi obľúbené, aj preto sa v roku 2010 majitelia rozhodli popri pestovaní hrozna obnoviť aj rodinnú vinársku tradíciu. Príprava a zrenie vín sa realizuje v pôvodnej pivnici a na výrobu sa používa hrozno výlučne vlastnej produkcie.
Vína kopírujú pôvodný "terroir" oblasti a ich odrodový charakter je taktiež plne zachovaný, bez pridávania selektovaných kvasiniek a iných látok. Päťtýždňové kvasenie muštu na šupkách , využívanie batonáže (sur-lie) a barikovanie vín sú vo vinárstve používanými technológiami.
Ambíciou mladej generácie vinárov zo Slobodného vinárstva je ponúkať čísté vína príbuzné teroáru - regiónu Hlohovecka.
Výber z aktuálnej produkcie vinárstva :
DEVINER 2013
Hrozno pochádza z vlastných vinohradov v Zemianskych Sadoch, z honu Lopata a bolo zberané v októbri 2013. Proces fermentácie prebehol bez pridania selektovaných kvasiniek, enzýmov či výživy. Počas školenia vín neboli použité žiadne chemikálie alebo aditíva, ktorými by sme víno takzvane "krášlili". Víno bolo vyčírené a zasírené. Deviner je kupážou troch odrôd, ktorých spojenie nie je náhodne, ale dáva vnútorný zmysel. Devín, Tramín a Veltlín sa tu spájajú aby boli v harmónii.
PINOTER 2013
Hrozno pochádza výlučne z vlastných vinohradov v Zemianskych Sadoch, z honu Stavný háj a bolo zberané v októbri 2013. Proces fermentácie prebehol bez pridania selektovaných kvasiniek, enzýmov či výživy. Počas školenia vín neboli použité žiadne chemikálie alebo aditíva, ktorými by sme víno takzvane "krášlili". Víno bolo vyčírené a zasírené. Pinoter je kupáž, ktorej charakter stojí pevne okolo hlavnej odrody Pinot Gris (Rulandské šedé).
CUTIS PINOT 2012
Je víno, ktorým Slobodné vinárstvo zahajuje výrobu novej kategórie vín nazvanej podľa latinského názvu „cutis“ čo v preklade znamená „šupka“. Ide o oranžové vína vyrobené dávnou metódou, kedy hroznový mušt z bieleho hrozna maceruje na šupkách a na šupkách prebieha aj proces kvasenia. Zo šupiek sa spolu s farbou do týchto vín vylúhujú aj ďalšie látky, ktoré vytvárajú ich svojský chuťový profil. Oranžové vína prinášajú vône bylín a lesov.
Prejavujú sa ako jesenné, zádumčivé až melancholické vína. Do dnešného sveta technologických vín vnášajú nový a pritom prastarý pohľad na spôsob výroby vína. Túžbou vinára nie je víno očistiť o "nechcené" tóny, ale ponechať v ňom čo najviac z charakteru hrozna, ktoré je na začiatku celého procesu. Cutis Pinot 2012 je presne takýmto vínom. Je vyrobené z hrozna odrody Pinot Gris (Rulandské šedé), ktoré sa urodilo v našom vinohrade v Zemianskych Sadoch. Mušt ležal na šupkách 25 dní. Počas výroby tohto vína sa nepoužili žiadne selektované kvasinky, enzýmy, výživu ani iné aditívne látky, ktorými by sa víno takzvane "krášlilo".
(P)ARTISAN CRU 2011
Artisan je prívlastok pre výrobu veľmi kvalitných produktov v malom množstve a prevažne ručne alebo tradičnými metódami. Názov reprezentuje tento produkt dokonale. Víno tvoria tri odrody Fankovka Modrá, Cabernet Sauvignon a Alibernet, fermentácia prebiehala na šupkách a potom vyzrievalo v dubových sudoch.
Produkcia Slobodného vinárstva je ukážkou "teroárových" a tradičými metódami pripravených vín, preto by každý, kto chce ochutnávať Slovensko aj prostredníctvom vína mal zažiť aj tieto vône a chute.
zdroj a foto: archív Slobodného vinárstva | obchodsvinom.sk
Aktualizované ( Utorok, 11 November 2014 20:13 )
|
|