Novým majstrom Slovenska v kategórii Barista 2014 sa stal Marián Plajdičko.
Pondelok, 03 Február 2014 13:27
správca
Od 31. januára do 2. februára 2014 sa na bratislavskom výstavisku Incheba opäť uskutočnili Majstrovstvá Slovenska v príprave kávy– Barista 2014. Súťažnými disciplínami pre tento rok boli štyri kategórie: Barista, Latte Art, Good Spirits a Cup Tasters.
Tento ročník sa zatiaľ tešil priazni najväčšieho počtu divákov – pravdepodobne pre rozhodnutie organizátorov usporiadať Majstrovstvá na gastro veľtruhu na výstavisku, ktorý prebiehal súčasne s Majstrovstvami.
O výsledkoch rozhodovala medzinárodná porota zložená z porotcov SCAE z Maďarska a Česka – hlavným porotcom bol Tibor Hajsunk (Maďarsko) s tímom kolegov Jáno Szongoth (Maďarsko), Robert Soti (Maďarsko), Attila Molnar (Maďarsko), Livia Szőllősi (Maďarsko), Tibor Varady (Maďarsko), Petra Střelecká (Česko), Roberto Trevisan (Česko), Jiří Richter (Česko). Práve oni zabezpečovali regulérnosť majstrovstiev.
Súťaž bola slávnostne otvorená v piatok ráno semifinálovým kolom kategórie Barista, z ktorého postúpilo 6 najlepších súťažiacich do nedeľného finále. Medzi súťažnými kategóriami prebehol nesúťažný Latte Art Jam & Ultimate KeepCup Battle - sprievodný program – súboj vo vytváraní vzorov do cappuccina, mimo iných aj v pohároch KeepCup. Učastnil sa aj Luigi Lupi, uznávaný majster a priekopník techniky Latte Art z Talianska. Zážitok to bol vskutku neuveriteľný. Druhý deň majstrovstiev začal v rámci slovenského šampionátu po druhý krát realizovanou kategóriou Cup Tasters. Tentokrát se zapojili aj diváci – v nesúťažnom kole.
Najlepšie degustačné schopnosti predviedol barista Pavol Krajňák, ktorý v napínavom súboji tesne porazil Lukáše Podbehlého. O tretie miesto se podelili Martina Cibuľova a Viktor Štefančík.Kategórie Latte Art sa zúčastnilo 14 súťažiacich z celého Slovenska. Prvú priečku si vybojoval Lukáš Podbehlý, druhým v poradí bol Martin Karabiňoš. Tretie miesto získal Vladimír Kmec, minuloročný víťaz, ktorý SR reprezentoval na svetovom šampionáte Latte Art v Nice. Súboj súťažiacich bol veľmi vyrovnaný – možno práve preto, lebo väčšina baristov sa aktívne zapojuje do „motivačnej“ súťaže Latte Art Jam, ktorá je už tretím rokom tradiíciou so svojím putovaním po kaviarňach po Slovensku.
V poobedných hodinách nasledovala kategória Coffee in Good Spirits. Tu opäť exceloval Martin Hudák, druhú priečku obsadil Dominik Šmajda a tretí stupienok si vybojoval Lukáš Podbehlý.
Tretí súťažný deň uzavrel finálové kolo kategórie Barista, kde so svojím skvelým vystúpením obhájil svoj minuloročný titul Marián Plajdičko. Druhé miesto získal Lukáš Podbehlý. ktorý bol tento rok vo vynikajúcej forme – obsadil totiž prakticky v každej kategórii popredné umiestnenie – veľké zlepšenie oproti minulému roku! Tretiu priečku obsadil Lukáš Soľanič.
Víťazi jednotlivých kategórií sa zúčastnia na svetovom šampionáte v Rimini a Melbourne.
Víťazmi jednotlivých kategórií sa stali:
1. miesto Marián Plajdičko
2. miesto Lukáš Pobehlý
3. miesto Lukáš Soľanič
1. miesto Lukáš Pobehlý
2. miesto Martin Karabiňoš
3. miesto Vladimír Kmec
1. miesto Martin Hudák
2. miesto Dominik Šmajda
3. miesto Lukáš Pobehlý
1. miesto Pavol Krajňák
2. miesto Lukáš Podbehlý
3. miesto Martina Cibuľova, Viktor Štefančík
Zdroj : SCA-Slovak Coffee Asociation
Aktualizované ( Pondelok, 03 Február 2014 13:31 )
|
Pezinské vínne pivnice - Sobota 15. februára 2014 - Vinárske akcie a podujatia
Pondelok, 03 Február 2014 12:21
správca
Občianske združenie Museum Vinorum v spolupráci s Malokarpatským múzeom v Pezinku, mestom Pezinok a Združením pezinských vinohradníkov a vinárov (ZPVV) pripravuje šiesty ročník podujatia Pezinské vínne pivnice 2014.
Ten sa uskutoční v sobotu, dňa 15. februára 2014, v čase od 12.00 do 21.00 h. V tento deň otvoria domáci vinári, členovia ZPVV a vybraní hostia z okolitých obcí svoje pivnice, prevádzky či stanovištia a ponúknu svoje kvalitné vína na ochutnávku.
Cena vstupenky je 25 €. Tvorí ju degustačný pohárik s logom, taštička na jeho nosenie, Sprievodca degustátora a dva voľné bonusové lístky v hodnote á 5,- € (spolu 10 €) na nákup vína, ktoré vás najviac oslovilo. Návštevníci s platnou vstupenkou majú možnosť ochutnať vzorky všetkých ponúkaných vín.
Bližšie informácie o rezervácii a kúpe vstupeniek nájdete na www.pvp.sk, resp. na tel. čísle 0911 400 495. Rovnako si vstupenky môžete od 3.februára 2014 zakúpiť osobne v Malokarpatskom múzeu v Pezinku, M. R. Štefánika 4, v čase od. 9.00 do 17.00 h.
Zoznam otvorených pivníc a prevádzok - Pezinské vínne pivnice 2014
1. Malokarpatské múzeum v Pezinku, M.R. Štefánika 4 Lukáš Krasňanský, Pezinok- Grinava VVDP Karpaty, Pezinok- Grinava Jozef Navara- NaVin, Veľký Biel Pavol Boriš, Pezinok
2. Radničná vinotéka, M.R. Štefánika 1 Peter Ratuzky, Vinosady
3. Templár pub, M. R. Štefánika 2 Limbašské vinohradnícke družstvo, Limbach
4. Club 100P, Radničné nám.1 Vinárstvo Sadloň, Limbach
5. Mestská vinotéka, Radničné nám. 9 Farebné vinárstvo, Pezinok Gustáv Everling, Pezinok Štefan Krasňanský, Pezinok Walter Švestka, Pezinok Ing. Michal Valachovič, Pezinok Vinárstvo Čavojský, Pezinok
6. Bubu caffe, Holubyho 16 Vinárstvo Vinkovič, Vinosady
7. Špajzka, Holubyho 21 Vinárstvo Dubovský & Grančič, Svätý Jur
8. Friend Caffé, Ulica Fortna, Katova ulička Víno Kanich, Vinosady
9. Barata Art, Holubyho 87 Spolok vinohradníkov a vinárov v Šenkviciach
10. Tretina Wineshop, Kupeckého 51 Víno Tretina, Pezinok
11. Milan Skovajsa, Kupeckého 73 Vinohradníctvo- vinárstvo Skovajsa, Pezinok
12. Eduard Satko - Vladimír Raždík, Rázusova 28 Víno Satko, Pezinok
13. Ján Hacaj, M.R. Štefánika 21 Hacaj, s.r.o., Pezinok
14. Reštaurácia U Magistra, M. R. Štefánika 17 Sykora Fine Wines, s.r.o., Limbach
15. Destiler cafe & wine bar, M. R. Štefánika 11 Víno Packa, Vinosady
16. Reštaurácia Pezinský Preš, Kollárova 20 Ulrichvino, Viničné
17. Victoria, bar – caffe - restaurant, Kollárova 14/A VSG, s.r.o., Vinárstvo Slováček & Gašparovič, Slovenský Grob
18. U kocúra, Moyzesova 12 Vinárstvo Markovics, Vinosady Pavel Kúkel, Devín
19. Ľudovít Žofiak, Tehelná 11 Víno Ludvik, Pezinok
20. Juraj Košťál, Tehelná 13 Vinkova, s.r.o., Pezinok
21. Peter Ščepán, Jesenského 2 Vinovin, Pezinok
22. Peter Rajnic, Hrnčiarska 8 Víno Rajnic, Pezinok
23. Za dráhou 21 Malokarpatská vinohradnícka spoločnosť, a.s., Pezinok
Aktualizované ( Pondelok, 03 Február 2014 12:29 )
Weinforum Burgenland, 18. marec 2014 VILA VITA PANNONIA, Pamhagen, Rakúsko
Utorok, 28 Január 2014 19:40
správca
«Teritórium & Mineralita» Pri otázke minerality vína sa rozdeľujú názory odborníkov. Existuje dôkaz prítomnosti aromatických komponentov vo víne? Je cítiť vínny kameň?
Teritórium & Mineralita – nové kritériá kvality? Dajú sa definovať parametre minerality? V čom spočíva budúcnosť rakúskych vín?
S týmito a ďalšími otázkami točiacimi sa okolo vlastností vínneho teritória a minerality sa bude kriticky zaoberať skupina národných a medzinárodných expertov v analýzach, prednáškach a diskusiách. Hneď na úvod sa tak budeme témou zaoberať z vedeckého hľadiska na báze poznatkov z geológie a výskumu aróm a následne bude mať slovo „trh“. Someliéri, obchodníci a žurnalisti vyjadria svoju perspektívu vnímania. Fórum bude doplnené vínnymi degustáciami a auditórium bude mať príležitosť interaktívne na danú tematiku diskutovať.
PROGRAM (v nemeckom jazyku) Začiatok o 09:00 hod. „Kameň & Víno“ Jean-Claude Hofstetter Degustácia a diskusia
„Mineralita z pohľadu arómy“ Univ.Prof. DI Dr. Erich Leitner Test arómy / Degustácia a diskusia
Obed
Odpoveď trhu z pohľadu Markusa Del Monego, MW Degustácia a diskusia
Odpoveď gastronómie z pohľadu Gerharda Rettera, someliér Degustácia a diskusia
Odpoveď obchodu z pohľadu Philippa Schwandera, MW Degustácia a diskusia
Odpoveď odbornej tlače z pohľadu Caro Maurer, MW Degustácia a diskusia
Záverečná diskusia so všetkými referentmi a zástupcami rakúskeho vinárstva
Začiatok o 17:30 hod. „Bottle Party“ a komunikačná platforma – neformálne rozhovory / kulinária / degustácia vína
Zmena vyhradená
UBYTOVANIE Do 18. februára je v hoteli Vila Vita Pannonia zerezervovaný kontingent izieb na podujatie. Rezerváciu je možné realizovať spolu s názvom podujatia „Weinforum Burgenland“ priamo v hoteli. Náklady na ubytovanie nesú účastníci samostatne:
Vila Vita Pannonia Storchengasse 1 7152 Pamhagen +43 (0) 2175 / 2180-0
Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript
Cena: 125,- eur bez DPH (vrátane degustácie, kávovej prestávky, obedu, Bottle Party, bufetu, nápojov). Podrobné informácie k fórumu a prihlášku nájdete na webovej stránke www.weinforum-burgenland.at.
zdroj a foto: advantageaustria.org
Aktualizované ( Pondelok, 03 Február 2014 12:31 )
AKREDITOVANÝ SOMELIÉRSKY KURZ 2014
Štvrtok, 23 Január 2014 12:16
správca
Stredná odborná škola vinársko-ovocinárska Modra v spolupráci s Coral Travel a Enovia s.r.o. si Vás dovoľuje pozvať na akreditovaný kurz pre somelierov profesionálov modul „Enológia náuka o víne “.
Je určený Vám, ktorí máte záujem rozšíriť svoje znalosti a zručnosti pri profesionálnej práci s vínom, ale i Vám, ktorým sa víno stalo príjemnou súčasťou života a chcete získať podrobnejšie informácie o enológii – náuke o víne. Počas kurzu zažijete množstvo zaujímavých prednášok, praktických cvičení, návštevy vinárskych firiem a vinohradov, degustácii, pri ktorých sa naučíte vínu lepšie rozumieť.
Kurz bude prebiehať v 2 častiach. 1. časť sa uskutoční v termíne 6.-8.3.2014 v Modre, 2. časť sa uskutoční 27.- 30.3.2014 ( 2.časť môžete absolvovať v novembri 2014 i neskôr). Každá časť kurzu stojí 265 Eur s DPH. V prípade, že sa prihlásite viacerí kolegovia, alebo kamaráti radi Vám poskytneme zľavy.
Po absolvovaní obidvoch častí získate osvedčenie. Kurz je akreditovaný ministerstvom školstva SR. Kurzom Vás budú sprevádzať skúsení slovenskí enológovia a somelieri: Ing. Gabriela Vojteková CSc., Prof. Ing. Fedor Malík DrSc., Ing.Jozef Kováč, CSc., Ing.Tibor Ruman PhD, Ing. Vladimír Hronský a ďalší.
Uzávierka prihlášok 1.časť kurzu: 12.2.2014 ,Viac informácii ( program a prihlášku) nájdete v prílohe.
Enologia2P27.3.14
ilustračné foto: inmedio.sk
Aktualizované ( Štvrtok, 23 Január 2014 12:43 )
Otvorené pivnice na sv. Urbana ® 2014 - organizuje združenie MVC - Malokarpatská vínna cesta
Štvrtok, 23 Január 2014 11:40
správca
Tento rok privítame už 8. ročník podujatia Otvorené pivnice na sv. Urbana® 2014, spojený s otvorením sezóny na Malokarpatskej vínnej ceste®. Otvorených bude viac ako 100 pivníc od Bratislavy až po Trnavu.
Podujatie sa bude konať v dňoch : 23. 5. 2014 – piatok – 14.00 – 21.00h 24. 5. 2014 – sobota – 13.00 – 21.00h
Predaj vstupeniek začína 15. marca 2014. Cena vstupenky je 40,- € (z toho 20,- € bonus na nákup vína).
zdroj: MVC
NAJNOVŠIE INFORMÁCIE O AKCII NÁJDETE TU : OTVORENÉ PIVNICE sv. URBANA
Aktualizované ( Pondelok, 14 Apríl 2014 17:46 )
Majstrovstvá Slovenska - BARISTA 2014 na veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO, INCHEBA EXPO Bratislava
Štvrtok, 23 Január 2014 11:29
správca
O slovo sa znova hlási najvýznamnejšia baristická súťaž na Slovensku. Tohtoročné Majstrovstvá Slovenska Barista 2014 budú v nsledovných kategóriách : Barista 2014 Championship Latte Art 2014 Championship Cup Tasters 2014 Championship Coffee In Good Spirit 2014 Championship
Majstrovstva sa uskutočnia 31.1. - 2.2 2014 na veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO, INCHEBA EXPO Bratislava.
Aj tohto roku sa môžete tešiť na slovenskú baristickú špičku. Ďalšie informácie o prihláškach, porotcoch, partneroch, súťažiacich a sprievodnom programe budeme zverejňovať v dohľadnej dobe na stránke www.asociaciakavy.sk ako aj na Facebooku. Tešíme sa na Vás ! Workshopy partnerov, Coffee shop a ďalšie tematické stánky počas celého konania súťaže a nebude chýbať ani Pán Králíček
viac informácií : http://asociaciakavy.wordpress.com/2014/01/20/sutaziaci-barista-2014/
zdroj: Slovak Coffee Asociation
Aktualizované ( Štvrtok, 23 Január 2014 11:39 )
Vinárstvo roka 2012 - KARPATSKÁ PERLA na veľtrhu Danubius Gastro 2014
Štvrtok, 23 Január 2014 10:38
správca
Aj tento rok bude prezentovať vinárstvo Karpatská Perla vína na veľtrhu gastronómie Danubius Gastro, ktorý sa bude konať v bratislavskej Inchebe od 30.1. do 2.2.2014.
Na veľtrhu si budete môcť pozrieť novinky pre oblasť hoteliérstva a gastronómie, ochutnať kulinárske, či nápojové špeciality. Pripravený je aj bohatý sprievodný program, kde si zmerajú sily najlepší cukrári, barmani a someliéri. Príďte ochutnať pekné vína z KARPATSKEJ PERLY do stánku D302. Čaká Vás výber najkrajších vín z vinárstva, mladé vína, či mušt BOBULO.
VSTUP:
odborná verejnosť : štvrtok 9.00 – 18.00, piatok 9.00 – 13.00 verejnosť : piatok 13.00 – 18.00, sobota 9.00 – 18.00, nedeľa 9.00 – 17.00
zdroj: karpatskaperla.sk
Aktualizované ( Štvrtok, 23 Január 2014 11:11 )
|
|