Obchod s vínom - Vinotéka Bratislava | Hradská 78/B | E-Shop

KATEGÓRIE

O víne

Novým majstrom Slovenska v kategórii Barista 2014 sa stal Marián Plajdičko.

 Email  Tlač  PDF

Barista roka 2014Od 31. januára do 2. februára 2014 sa na bratislavskom výstavisku Incheba opäť uskutočnili Majstrovstvá Slovenska v príprave kávy– Barista 2014. Súťažnými disciplínami pre tento rok boli štyri kategórie: Barista, Latte Art, Good Spirits a Cup Tasters.

Tento ročník sa zatiaľ tešil priazni najväčšieho počtu divákov – pravdepodobne pre rozhodnutie organizátorov usporiadať Majstrovstvá na gastro veľtruhu na výstavisku, ktorý prebiehal súčasne s Majstrovstvami.

O výsledkoch rozhodovala medzinárodná porota zložená z porotcov SCAE z Maďarska a Česka – hlavným porotcom bol Tibor Hajsunk (Maďarsko) s tímom kolegov Jáno Szongoth (Maďarsko), Robert Soti (Maďarsko), Attila Molnar (Maďarsko), Livia Szőllősi (Maďarsko), Tibor Varady (Maďarsko), Petra Střelecká (Česko), Roberto Trevisan (Česko), Jiří Richter (Česko). Práve oni zabezpečovali regulérnosť majstrovstiev.

Súťaž bola slávnostne otvorená v piatok ráno semifinálovým kolom kategórie Barista, z ktorého postúpilo 6 najlepších súťažiacich do nedeľného finále. Medzi súťažnými kategóriami prebehol nesúťažný Latte Art Jam & Ultimate KeepCup Battle - sprievodný program – súboj vo vytváraní vzorov do cappuccina, mimo iných aj v pohároch KeepCup. Učastnil sa aj Luigi Lupi, uznávaný majster a priekopník techniky Latte Art z Talianska. Zážitok to bol vskutku neuveriteľný. Druhý deň majstrovstiev začal v rámci slovenského šampionátu po druhý krát realizovanou kategóriou Cup Tasters. Tentokrát se zapojili aj diváci – v nesúťažnom kole.

Najlepšie degustačné schopnosti predviedol barista Pavol Krajňák, ktorý v napínavom súboji tesne porazil Lukáše Podbehlého. O tretie miesto se podelili Martina Cibuľova a Viktor Štefančík.Kategórie Latte Art sa zúčastnilo 14 súťažiacich z celého Slovenska. Prvú priečku si vybojoval Lukáš Podbehlý, druhým v poradí bol Martin Karabiňoš. Tretie miesto získal Vladimír Kmec, minuloročný víťaz, ktorý SR reprezentoval na svetovom šampionáte Latte Art  v Nice. Súboj súťažiacich bol veľmi vyrovnaný – možno práve preto, lebo väčšina baristov sa aktívne zapojuje do „motivačnej“ súťaže Latte Art Jam, ktorá je už tretím rokom tradiíciou so svojím putovaním po kaviarňach po Slovensku.

V poobedných hodinách nasledovala kategória Coffee in Good Spirits. Tu opäť exceloval Martin Hudák, druhú priečku obsadil Dominik Šmajda a tretí stupienok si vybojoval Lukáš Podbehlý.

Tretí súťažný deň uzavrel finálové kolo kategórie Barista, kde so svojím skvelým vystúpením obhájil svoj minuloročný titul Marián Plajdičko. Druhé miesto získal Lukáš Podbehlý. ktorý bol tento rok vo vynikajúcej forme – obsadil totiž prakticky v každej kategórii popredné umiestnenie – veľké zlepšenie oproti minulému roku! Tretiu priečku obsadil Lukáš Soľanič.

Víťazi jednotlivých kategórií sa zúčastnia na svetovom šampionáte v Rimini a Melbourne.

Víťazmi jednotlivých kategórií sa stali:

  • Kategória Barista:

1. miesto Marián Plajdičko

2. miesto Lukáš Pobehlý

3. miesto Lukáš Soľanič

  • Kategória Latte Art:

1. miesto Lukáš Pobehlý

2. miesto Martin Karabiňoš

3. miesto Vladimír Kmec

  • Coffee in Good Spirits:

1. miesto Martin Hudák

2. miesto Dominik Šmajda

3. miesto Lukáš Pobehlý

  • Kategória Cup Tasters:

1. miesto Pavol Krajňák

2. miesto Lukáš Podbehlý

3. miesto Martina Cibuľova, Viktor Štefančík

Zdroj : SCA-Slovak Coffee Asociation

Aktualizované ( Pondelok, 03 Február 2014 13:31 )
 

Pezinské vínne pivnice - Sobota 15. februára 2014 - Vinárske akcie a podujatia

 Email  Tlač  PDF

Občianske združenie Museum Vinorum v spolupráci s Malokarpatským múzeom v Pezinku, mestom Pezinok a Združením pezinských vinohradníkov a vinárov (ZPVV) pripravuje šiesty ročník podujatia Pezinské vínne pivnice 2014.

Ten sa uskutoční v sobotu, dňa 15. februára 2014, v čase od 12.00 do 21.00 h. V tento deň otvoria domáci vinári, členovia ZPVV a vybraní hostia z okolitých obcí svoje pivnice, prevádzky či stanovištia a ponúknu svoje kvalitné vína na ochutnávku.

Cena vstupenky je 25 €. Tvorí ju degustačný pohárik s logom, taštička na jeho nosenie, Sprievodca degustátora a dva voľné bonusové lístky v hodnote á 5,- € (spolu 10 €) na nákup vína, ktoré vás najviac oslovilo. Návštevníci s platnou vstupenkou majú možnosť ochutnať vzorky všetkých ponúkaných vín.

Bližšie informácie o rezervácii a kúpe vstupeniek nájdete na www.pvp.sk, resp. na tel. čísle 0911 400 495. Rovnako si vstupenky môžete od 3.februára 2014 zakúpiť osobne v Malokarpatskom múzeu v Pezinku, M. R. Štefánika 4, v čase od. 9.00 do 17.00 h.


Zoznam otvorených pivníc a prevádzok - Pezinské vínne pivnice 2014

1. Malokarpatské múzeum v Pezinku, M.R. Štefánika 4
Lukáš Krasňanský, Pezinok- Grinava
VVDP Karpaty, Pezinok- Grinava
Jozef Navara- NaVin, Veľký Biel
Pavol Boriš, Pezinok

2. Radničná vinotéka, M.R. Štefánika 1
Peter Ratuzky, Vinosady

3. Templár pub, M. R. Štefánika 2
Limbašské vinohradnícke družstvo, Limbach

4. Club 100P, Radničné nám.1
Vinárstvo Sadloň, Limbach

5. Mestská vinotéka, Radničné nám. 9
Farebné vinárstvo, Pezinok
Gustáv Everling, Pezinok
Štefan Krasňanský, Pezinok
Walter Švestka, Pezinok
Ing. Michal Valachovič, Pezinok
Vinárstvo Čavojský, Pezinok

6. Bubu caffe, Holubyho 16
Vinárstvo Vinkovič, Vinosady

 

7. Špajzka, Holubyho 21
Vinárstvo Dubovský & Grančič, Svätý Jur

8. Friend Caffé, Ulica Fortna, Katova ulička
Víno Kanich, Vinosady

9. Barata Art, Holubyho 87
Spolok vinohradníkov a vinárov v Šenkviciach

10. Tretina Wineshop, Kupeckého 51
Víno Tretina, Pezinok

11. Milan Skovajsa, Kupeckého 73
Vinohradníctvo- vinárstvo Skovajsa, Pezinok

12. Eduard Satko - Vladimír Raždík, Rázusova 28
Víno Satko, Pezinok

13. Ján Hacaj, M.R. Štefánika 21
Hacaj, s.r.o., Pezinok

14. Reštaurácia U Magistra, M. R. Štefánika 17
Sykora Fine Wines, s.r.o., Limbach

15. Destiler cafe & wine bar, M. R. Štefánika 11
Víno Packa, Vinosady

16. Reštaurácia Pezinský Preš, Kollárova 20
Ulrichvino, Viničné

17. Victoria, bar – caffe - restaurant, Kollárova 14/A
VSG, s.r.o., Vinárstvo Slováček & Gašparovič, Slovenský Grob

18. U kocúra, Moyzesova 12
Vinárstvo Markovics, Vinosady
Pavel Kúkel, Devín

19. Ľudovít Žofiak, Tehelná 11
Víno Ludvik, Pezinok

20. Juraj Košťál, Tehelná 13
Vinkova, s.r.o., Pezinok

21. Peter Ščepán, Jesenského 2
Vinovin, Pezinok

22. Peter Rajnic, Hrnčiarska 8
Víno Rajnic, Pezinok

23. Za dráhou 21
Malokarpatská vinohradnícka spoločnosť, a.s., Pezinok

 

Aktualizované ( Pondelok, 03 Február 2014 12:29 )
 

Weinforum Burgenland, 18. marec 2014 VILA VITA PANNONIA, Pamhagen, Rakúsko

 Email  Tlač  PDF

«Teritórium & Mineralita» Pri otázke minerality vína sa rozdeľujú názory odborníkov. Existuje dôkaz prítomnosti aromatických komponentov vo víne? Je cítiť vínny kameň? 

Teritórium & Mineralita – nové kritériá kvality? Dajú sa definovať parametre minerality? V čom spočíva budúcnosť rakúskych vín?

S týmito a ďalšími otázkami točiacimi sa okolo vlastností vínneho teritória a minerality sa bude kriticky zaoberať skupina národných a medzinárodných expertov v analýzach, prednáškach a diskusiách. Hneď na úvod sa tak budeme témou zaoberať z vedeckého hľadiska na báze poznatkov z geológie a výskumu aróm a následne bude mať slovo „trh“. Someliéri, obchodníci a žurnalisti vyjadria svoju perspektívu vnímania. Fórum bude doplnené vínnymi degustáciami a auditórium bude mať príležitosť interaktívne na danú tematiku diskutovať.  

PROGRAM (v nemeckom jazyku)
Začiatok o 09:00 hod.
„Kameň & Víno“
Jean-Claude Hofstetter
Degustácia a diskusia

Mineralita z pohľadu arómy“
Univ.Prof. DI Dr. Erich Leitner
Test arómy / Degustácia a diskusia

Obed

Odpoveď trhu z pohľadu
Markusa Del Monego, MW
Degustácia a diskusia

Odpoveď gastronómie z pohľadu
Gerharda Rettera, someliér
Degustácia a diskusia

Odpoveď obchodu z pohľadu
Philippa Schwandera, MW
Degustácia a diskusia

Odpoveď odbornej tlače z pohľadu
Caro Maurer, MW
Degustácia a diskusia

Záverečná diskusia
so všetkými referentmi a zástupcami rakúskeho vinárstva


Začiatok o 17:30 hod.
Bottle Party“
a komunikačná platforma – neformálne rozhovory / kulinária / degustácia vína

Zmena vyhradená

UBYTOVANIE
Do 18. februára je v hoteli Vila Vita Pannonia zerezervovaný kontingent izieb na podujatie. Rezerváciu je možné realizovať spolu s názvom podujatia „Weinforum Burgenland“ priamo v hoteli. Náklady na ubytovanie nesú účastníci samostatne:

Vila Vita Pannonia
Storchengasse 1
7152 Pamhagen
+43 (0) 2175 / 2180-0
Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript

Cena: 125,- eur bez DPH (vrátane degustácie, kávovej prestávky, obedu, Bottle Party, bufetu, nápojov).
Podrobné informácie k fórumu a prihlášku nájdete na webovej stránke www.weinforum-burgenland.at.

zdroj a foto: advantageaustria.org

Aktualizované ( Pondelok, 03 Február 2014 12:31 )
 

AKREDITOVANÝ SOMELIÉRSKY KURZ 2014

 Email  Tlač  PDF

Stredná odborná škola vinársko-ovocinárska Modra v spolupráci s Coral Travel  a Enovia s.r.o. si Vás dovoľuje pozvať na akreditovaný  kurz pre somelierov profesionálov modul „Enológia náuka o víne “.


Je určený Vám, ktorí máte záujem rozšíriť svoje znalosti a zručnosti pri profesionálnej práci s vínom, ale i Vám, ktorým sa víno stalo príjemnou súčasťou života a chcete získať podrobnejšie informácie o enológii – náuke o víne. Počas kurzu zažijete množstvo zaujímavých prednášok, praktických cvičení, návštevy vinárskych firiem a vinohradov, degustácii, pri ktorých sa naučíte vínu lepšie rozumieť.

Kurz bude prebiehať v 2 častiach. 1. časť sa uskutoční v termíne 6.-8.3.2014 v Modre, 2. časť sa uskutoční 27.- 30.3.2014 ( 2.časť môžete absolvovať v novembri 2014 i neskôr). Každá časť kurzu stojí 265 Eur s DPH. V prípade, že sa prihlásite viacerí kolegovia, alebo kamaráti radi Vám poskytneme zľavy.

Po  absolvovaní obidvoch častí získate osvedčenie. Kurz je akreditovaný ministerstvom školstva SR. Kurzom Vás budú sprevádzať skúsení slovenskí enológovia a somelieri: Ing. Gabriela Vojteková CSc., Prof. Ing. Fedor Malík DrSc.,  Ing.Jozef Kováč, CSc., Ing.Tibor Ruman PhD, Ing. Vladimír Hronský a ďalší.


Uzávierka prihlášok 1.časť kurzu: 12.2.2014 ,
Viac informácii ( program a prihlášku) nájdete v prílohe.

Enologia2P27.3.14

ilustračné foto: inmedio.sk

Aktualizované ( Štvrtok, 23 Január 2014 12:43 )
 

Otvorené pivnice na sv. Urbana ® 2014 - organizuje združenie MVC - Malokarpatská vínna cesta

 Email  Tlač  PDF

Otvorene pivnice na sv. Urbana 2014Tento rok privítame už 8. ročník podujatia Otvorené pivnice na sv. Urbana® 2014, spojený s otvorením sezóny na Malokarpatskej vínnej ceste®. Otvorených bude viac ako 100 pivníc od Bratislavy až po Trnavu.

Podujatie sa bude konať v dňoch :
23. 5. 2014 – piatok – 14.00 – 21.00h
24. 5. 2014 – sobota – 13.00 – 21.00h

Predaj vstupeniek začína 15. marca 2014. Cena vstupenky je 40,- € (z toho 20,- € bonus na nákup vína).

zdroj: MVC

NAJNOVŠIE INFORMÁCIE O AKCII NÁJDETE TU : OTVORENÉ PIVNICE sv. URBANA

Aktualizované ( Pondelok, 14 Apríl 2014 17:46 )
 

Majstrovstvá Slovenska - BARISTA 2014 na veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO, INCHEBA EXPO Bratislava

 Email  Tlač  PDF

BARISTA 2014 INCHEBA DANUBIUS GASTROO slovo sa znova hlási najvýznamnejšia baristická súťaž na Slovensku. Tohtoročné Majstrovstvá Slovenska Barista 2014 budú v nsledovných kategóriách :

Barista 2014 Championship
Latte Art 2014 Championship
Cup Tasters 2014 Championship
Coffee In Good Spirit 2014 Championship

Majstrovstva sa uskutočnia 31.1. - 2.2 2014 na veľtrhu gastronómie DANUBIUS GASTRO, INCHEBA EXPO Bratislava.

Aj tohto roku sa môžete tešiť na slovenskú baristickú špičku. Ďalšie informácie o prihláškach, porotcoch, partneroch, súťažiacich a sprievodnom programe budeme zverejňovať v dohľadnej dobe na stránke www.asociaciakavy.sk ako aj na Facebooku.

Tešíme sa na Vás ! Workshopy partnerov, Coffee shop a ďalšie tematické stánky počas celého konania súťaže a nebude chýbať ani Pán Králíček

viac informácií : http://asociaciakavy.wordpress.com/2014/01/20/sutaziaci-barista-2014/

zdroj: Slovak Coffee Asociation

Aktualizované ( Štvrtok, 23 Január 2014 11:39 )
 

Vinárstvo roka 2012 - KARPATSKÁ PERLA na veľtrhu Danubius Gastro 2014

 Email  Tlač  PDF

Aj tento rok bude prezentovať vinárstvo Karpatská Perla vína na veľtrhu gastronómie Danubius Gastro, ktorý sa bude konať v bratislavskej Inchebe od 30.1. do 2.2.2014.

Na veľtrhu si budete môcť pozrieť novinky pre oblasť hoteliérstva a gastronómie, ochutnať kulinárske, či nápojové špeciality. Pripravený je aj bohatý sprievodný program, kde si zmerajú sily najlepší cukrári, barmani a someliéri. Príďte ochutnať pekné vína z KARPATSKEJ PERLY do stánku D302. Čaká Vás výber najkrajších vín z vinárstva, mladé vína, či mušt BOBULO.

VSTUP:

odborná verejnosť : štvrtok 9.00 – 18.00, piatok 9.00 – 13.00
verejnosť : piatok 13.00 – 18.00, sobota 9.00 – 18.00, nedeľa 9.00 – 17.00

zdroj: karpatskaperla.sk

Aktualizované ( Štvrtok, 23 Január 2014 11:11 )
 
Strana 40 z 67


Náš tip


Ročník: 2011
Oblasť: Znojemská
Krajina: Česko
Objem: 0.75 L
Alkohol: 12,5 %

€9.30

Ročník: 2009
Oblasť: Sicília
Krajina: Taliansko
Objem: 0,75 L
Alkohol: 12,5 %

€12.98

Ročník: 2012
Oblasť: Malokarpatská
Krajina: Slovensko
Objem: 0.75 L
Alkohol: 12 %

€7.90

Výrobcovia