Luce sa získava scelením dvoch odrôd - Sangiovese a Merlot. Názov vznikol náhodou, vďaka manželke Roberta Mondaviho, Margareth. Keď na ceste do Toskánska v ranných hodinách zahliadla slnečné lúče odrážajúce sa od stredovekých hradieb a zámkov, vykríkla: „Tu je ale svetla!“ Na čo pán Mondavi reagoval: „Luce (svetlo), to je správne meno pre toto veľké víno.“ S ich názorom sa zhodla aj rodina Frescobaldi a ďalšia toskánska ikona bola na svete. Farba je hustá, tmavo fialová, vo vôni je víno bohaté na náznaky červeného bobuľového ovocia, sušených sliviek a černíc i jemných tónov vanilky. Chuť je zamatovo hladká a intenzívna, s elegantnými tanínmi a aciditou. Na záver možno nájsť náznaky horkej čokolády, tabakových listov a sladkého drievka.
|