Včera sa konala v Bratislave degustácia a ochutnávka vín od producenta Pivnica Tibava. Kamil Červenka , zástupca spoločnosti informoval prítomných o základných faktoch a potvrdil, že obhospodaruje takmer 230 hektárov viníc a radí sa tým medzi väčšie vinárstva na Slovensku.
Víno e-shop www.obchodsvinom.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B, tel:02 4552 3547,
Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript
Celá produkcia vín sa vyrába vo Východoslovenskej vinohradníckej oblasti v sobraneckom rajóne. Pivnica Tibava predstavila aj novú adjustáž produktov ktorá je komponovaná pre každú kategóriu vín samostatne , výrazne mení vizuál vinárstava a približuje sa viac k spotrebiteľovi.
Riadenou degustáciou vín sprevádzal prítomných aj enológ Vladimír Hronský. Podľa jeho slov pôdy v tejto oblasti sú ťažké a pozostávajú z hornín , ktoré sú sopečného pôvodu z oblasti Vihorlat. Taktiež v tomto regióne sa nachádza väčší podiel skeletu a aj z dôvodu dostatočného počtu slenečných dní tu dopestované hrozno má vyššiu cukornatosť ako v iných regiónoch. Spoločnosť prevádzkuje vinárstvo od roku 2003 a v roku 2008 prešla technologiskou rekonštrukciou lisovne , pivničných priestorov a vybudovvaná bola nová nerezová technológia. Ročná produkcia vinárstav sa pohybuje okolo 1 milión litrov vína.
Na degustácii bolo predstavených 14 druhov vín spomedzi ktorých príjemne prekvapilo Veltlínske zelené 2009 CHOP , NZ suché / CHOP - Chránené označenie pôvodu /. Produkt bol vyrobený z hrozna, ktoré bolo redukované a pôda v oblasti mu dodáva korenistý profil v chuti. Veltlín zelený ako odroda sa v minulosti dostal do pozadia záujmu spotrebiteľov neprávom. V Rakúsku je to odroda č. 1 a u nás má potenciál do budúcna , tvorí pekné vína a podľa slov Vladimíra Hronského s ktorými sa dá len súhlasiť je to to najlepšie čo doma máme.
Predstavené boli aj ďalšie vína ako Silvánske zelené, ktoré je relatívne prekvapením, lebo víno z tohto hrozna spracovávajú priemyselne len traja výrobcovia a preto je to v súčasnosti rarita sa k nemu v obchodnej sieti dostať.
Príjemným prekvapením bola možnosť ochutnať vína z roku 2007 , Rulandské šedé a Tramín červený. Zaujímavosťou ochutnávky bolo aj Veltlínske zelené z roku 2003 ktoré dovolilo prítomným zažiť terciálne tóny flašového zrenia vína.
Z červených vín boli najlepšie hodnotené boli Cabernet Sauvignon 2009, CHOP , Výber z Hrozna , víno ktoré očarilo ľahkou ale harmonickou štruktúrou a jemnými slivkovými tónmi s ľahkými ovocnými tanínmi v chuti a morušovým nádychom a taktiež Frankova modrá , bobuľový výber , polosuchá ročník 2009, kde bol zreteľne viditeľný profil vo výbere , ktorý mal koncentráciu a veľmi pekné drevené tóny s nuansami brusníc.
Všetky sladké vína ponúknuté na degustácii spoločnosťou Pivnica Tibava predstavovali technologickú špičku. Frankovka modrá 2009 CHP slamové víno, sladké s tónmi ktoré pripomínajú sladké cherry alebo Rulandské šedé slamové víno , ktoré bolo spracovcané ručne najviac zaujalo chuťou medových plástov a je víťazom súťaže vo Velehrada taktiež sa nachádza v Salóne vín Slovenskej republiky. Posledné slamové víno Tramín červený so zvyškovým cukrom až 240 g / l ponúklo v chuti prezreté bobuľky hrozna. Ak chcete spoznať vína slovenského východu Pivnica Tibava je určite tá správna voľba.
Výber vín z produkcie Pivnica Tibava si môžete objednať aj vo vinotéke IN MEDIO v Bratislave na Hradskej ulici č. 78/B ,tel: 02 4552 3547 , kontakty taktiež nájdete na www.inmedio.sk alebo na facebooku vinotéky na : http://www.facebook.com/pages/Vinoteka-IN-MEDIO/172643259947?v=info#!/pages/Vinoteka-IN-MEDIO/172643259947?v=wall
pp
|