Gastronomický večer spojený s degustáciou vín v Hoteli Matyšák – zaujímavý zážitok pre každého. |
Napísal používateľ Administrator |
Streda, 27 Október 2010 16:19 |
Spoločnosť Víno Matyšák bola založená v roku 1991 a dnes je jednou z najznámejších značiek slovenského vinárskeho sveta. V súčasnosti vyrába 6 línií vín od Vinum Galeria Bozen ktorá obsahuje až 18 druhov akostných vín. Víno e-shop www.obchodsvinom.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B, tel:02 4552 3547, Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript Mimochodom Bozen je starý názov mesta Pezinok. Ďalej sú to kategórie Prediction , Prestige , Selection de Prestige, Gold Prestige a modrou etiketou sú známe prívlastkové sladké vína z toho vinárstva. V súčasnosti sa pripravuje taktiež kolekcia Oak Wood, kde vína vyzrievajú v barikových v sudoch. Technológia tejto spoločnosti je už od začiatku spracovania založená na unikátnom dusíkovom lise kde je možné hrozno macerovať až 12 hodín a vzniká kvalitná neoxidovaná matelina bez prístupu vzduchu. Pri kategórii Gold Prestige sa sleduje veľmi pozorne celý proces od viniča až po fľašovanie aby boli dodržané štandardy pre tieto kvalitatívne najlepšie vína. Zaujímavosťou spoločnosti je aj produkcia nealkoholických nápojov na báze hroznových štiav a ako jedno z mála vinárstiev produkuje spoločnosť taktiež destiláty a fortifikované vína s technológiou výroby portských vín. Prekvapením je že spoločnosť si svoje potreby, hotel a ostatné prevádzky čo sa týka mäsových výrobkov rieši sama s vlastnými produktmi a pokúša sa v súčasnosti o pestovanie vlastnej zeleniny a ovocia. Tieto aktivity sú unikátnou záležitosťou na Slovensku. Taktiež zaujímavosťou je výroba a predaj vlastných liehovín Degustácia výberu produkcie vinárstva Matyšák ročníkov 2009 , 2008 a 2007 bola spojená s gastronómiou a je potrebné povedať že šéfkuchár hotela Matyšák Braňo Križan prekvapil všetkých nielen dizajnom jedál ale aj ich harmóniou a chuťami. Všetky jedlá boli pripravené na vysokej profesionálnej úrovni a tvorili spolu s vínami , ktoré vyberali obchodný riaditeľ vinárstva Ing. Vladimír Schwarz a enológ Ing Vladimír Hronský naozaj žážitkovú gastronómiu akú by sme si radi priali zažiť ešte raz. Sekt z vinárstva Matyšák ponúkaný ako aperitív bol vyrobený klasickou metódou sekundárneho vyzrievania vo fľaši príjemne prekvapil a považujeme ho za jeden z top produktov tejto spoločnosti. Trilógia Foie Gras , 3 druhy paštét z kačacej pečene prepracované do najmenších detailov, je predjedlo ktoré si môžete vychutnať s Rulandským šedým Prestige 2009 , polosladké víno. Hrozno pre toto víno dozrelo v Mužli . Rulandské šedé je populárna odroda aktívne vyhľadávaná na Slovensku. Víno je pekne štruktúrované chuť a vôňa po sušenom ovocí v chuti medovka. Ponúknuté predjedlo je možné skombinovať podľa eneológa Vladimíra Hronského taktiež s Devínom Gold Prestige , VZH , sladkým vínom, ročník 2008. Produkt je výsledkom spracovania hrozna z Griňavy . V aromatike cítiť prezreté hrozienka, medovinku. V chuti koncentrácia ovocných tónov s nazretou mandľou, dulou. Ide reálne o vrcholného reprezentanta lovenského vinárstva. Pikantnú lesnícku polievku dopĺňali Tramín červený Prestige 2008 a Merlot Noir oak wood 2007. Kačacie prsia s marinovanou baby hruškou na omáčke Portito s lokšou plnenou zemiakovou kašou sa podávali s Rulandským modrým 2008 a ako alternatívu bolo možné degustovať Cabernet Sauvignon 2007 OAK WOODS. Rulandské modré bolo spracované dôsledne s ohľadom na odrodu, predstavilo sa podmanivými vôňami. V chuti s výrazom bobuľ a v dochuti orieškové tóny a kôstka zo slivky. Je potešiteľné že sme sa pripojili k celému svetu a aj na Slovensku môžeme používať názov Pinot noir pre odrodu Rulandské modré. Opakom chutí sa predstavil Cabernet Sauvignon 2007 boli použité jemne vypálené sudy aby chuť vína nebola prekrytá barikom. Víno je aktuálne vo fľašovej zrelosti , aromatika je sústredená do šírky. Nachádzame v v ňom jemnú pikantnosť a taníny. Na víne je krásne vidieť ako sa na ňom podpísala mikro oxidácia pri dozrievaní v sudoch. Pečený chrbát z daniela na krémových kuriatkach a gratinovaných zemiačikoch vhodne dopĺňali Dezert v podobe Créme brũllé s malinovým sorbetom spolu so sladkými prívlastkovými vínami Pálava Prestige 2009 a Muškát Ottonel Prestige 2008 tvorili záver zaujímavej akcie vinárstva a hotela Matyšák. Vína pôsobili na dezert jedno lepšie ako druhé a bolo by veľmi ťažké rozhodnúť, ktoré je lepšie. S potešením môžeme konštatovať že sme našli adresu na ktorej zaručene nájdete príjemné prostredie, špičkové jedlo , krásne slovenské vína a taktiež profesionálov gastronómie, je to Hotel Matyšák v Bratislave na Pražskej ulici. |
Posledná úprava Streda, 30 Apríl 2014 08:43 |
Náš tip
|
|
|