Prírodne sladké vína sú poklady z viníc. Žiaľ vďaka predsudkom ich ľudia na Slovensku veľmi nevyhľadávajú.
Vo svete sú tieto vína spájané aj s dobrou gastronómiou a ľudia milujú talianske Vin Santo k dobrému zákusku alebo ako bodku za večerou.
Nie je nič lepšie ako fantastický aromatický a sladký Muškát z Izraela a tiež neopakovateľné sú polosladké alebo sladké nemecké rizlingy z Moselu.
Na Slovensku nám vinári tiež ponúkajú tieto sladké skvosty, ktoré ak ochutnáte, určite sa k nim vrátite pre ich krásne chute , aromatiku a vznešenosť.
Frankovka Modrá , Ľadové víno, 2011 , Chateau Topoľčianky
Hrozno pochádza z vinice priamo v obci Topoľčianky, z vinohradníckeho honu Nad kostolom. Vysoká cukornatosť muštu bola prekvapením.
Farba: krištáľovo čistá s medenočerveným sfarbením ,
Vôňa: kôra červených pomarančov, jahodový džem, pistácie,
Chuť: príjemná, sladká s dymovým tónom v závere
Doporučenie k jedlám:
Vychutnáte si ho predovšetkým ako aperitív, či digestív. Príjemná kombinácia vznikne k husacej pečeni s figovým džemom, alebo sladkým dezertom 6 - 8 °C,
ocenenie :
Decanter
Pálava Bobuľový Výber , 2011 , Mrva & Stanko Vinárstrvo
Víno zelenožltej farby, s podmanivou sladkasto-ovocnou vôňou, najmä s tónmi hruškového nektáru a dužín liči, lemovanou medovo-korenistými vnemami. Chuť vína je lahodne ovocná, so sladkastou ovocnosťou prezretého tropického ovocia a hrušiek, podporená harmonickými kyselinami a jemnou korenistosťou, s príjemnou medovo-ovocnou dochuťou.
ocenenie :
Bronzová Medaila International Wine Chalange
Cabernet Sauvignon Rosé, 2012 , Výber z Hrozna , Mrva & Stanko Vinárstrvo
Víno iskrivo ružovej farby , výrazne ovocnej príťažlivej vône sladkého ovocia, najmä lesných jahôd a malín. Chuť vína je šťavnato ovocná s ríbezľovo žihľavovým lemom, harmonickou štruktúrou kyselín, celkovou eleganciou a dlhým sladkým záverom.
Fľašová zrelosť až 3 roky. Víno odporúčame podávať pri teplote okolo 10 stupňov Celzia ako aperitív alebo digestív, na záver bohatého menu v kombinácii s kvalitnými syrmi alebo sladkými dezertnými najmä ovocnými zákuskami. Víno je zaradené ako Výber z Hrozna.
Ocenenie:
AWC Vienna 2013 - zlatá medaila
SÉLECTIONS MONDIALES DES VINS CANADA 2013 - strieborná medaila
Vinalies Internationales Paris 2013 - strieborná medaila
le Mondial du Rosé Cannes 2013 - strieborná medaila
VITIS AUREA MODRA 2013 - šampión výstavy v kategórii ružových tichých vín
SUPERBUM 2013 - šampión kategórie tichých ružových vín a zlatá medaila
VÍNO TIRNAVIA 2013 - šampión kategórie ružových polosuchých a polosladkých vín
Vínne Trhy Pezinok 2013 - šampión kategórie tichých ružových vín a zlatá medaila
Národný salón vín SR 2013
MUVINA Prešov 2013 - zlatá medaila
Limbašský čepak 2013 - zlatá medaila
Agrovíno Nitra 2013 - strieborná medaila
Rizling Rýnsky , Ľadové víno , 2008 , Vinárstvo Karpatská perla
Vznešené prírodne sladké pitie. Kdeže pitie, chlipkanie len ... kvapka po kvapke, perla po perle. Sladké perly z Malých Karpát. Zlato v čaši, kvitnúca lipová alej v nose, plátky manga na jazyku. Privrite viečka a snívajte
Tramín Červený, Hrozienkový Výber 2011, Vinárstvo Karpatská perla
Víno zlatožltej farby, charakteristické vôňou fialiek, ruží a medových plástov. V chuti je mohutné, s tónmi prezretého ovocia a medu, harmonicky doplnené jemne korenistým pozadím. Zaradené je v produktovej rade Dílemúre
Podávame ho ako aperitív alebo ako doplnok k dezertom. Náš tip – vyskúšajte ho s jablkovou štrúdľou so škoricou a vanilkovým krémom, vychladené na 9-11°C.
Pálava, Slamové víno 2009, Vinárstvo Karpatská perla
Slamové víno zo Suchého vrchu. Nektár, aký pili grécki bohovia, nektár na pohladenie. Pálava, ktorá nepáli, len hreje. Možno práve preto, že v dreve prežila leto. Chlipkajte ju v čase, keď večera speje k záveru. K tvrdým syrom i medovým rezom nehľadajte lepšieho spoločníka.
Ocenenie:
Národný Salón vín SR 2012
Strieborná medaila AWC Vienna
Vychutnajte si prírodne sladké vína a určite v nich nájdete aj horúce letné slnko, mimoriadne koncentrované arómy a v ľadových aj „mráz“, ktorý pomohol vytvoriť neopakovateľne harmonickú aromatiku ktorá býva dopĺlnená v chuti až figovými tónmi.
zdroj a foto: obchodsvinom.sk