11. ročníku známej medzinárodnej barmanskej súťaže dominovali ženy |
Napísal používateľ Administrator |
Piatok, 29 Júl 2011 11:02 |
Už po jedenástykrát si v barmanskej súťaži Hubert Cup 2011 zmerali svoje schopnosti, skúsenosti a zručnosti v miešaní nápojov barmani zo Slovenska a Českej republiky. Víno e-shop www.obchodsvinom.sk | Vinotéka IN MEDIO Bratislava, Hradská 78/B, tel:02 4552 3547, Táto emailová adresa je chránená pred spambotmi, aby ste ju videli, povolte JavaScript Obľúbená súťaž sa tento rok konala v sobotu 2. júla 2011 v reštaurácii Oasis, v priestoroch hotela Radisson Blu Carlton v centre Bratislavy. Organizátormi podujatia boli aj tohto roku Slovenská barmanská asociácia a spoločnosť Hubert J.E., najvýznamnejší výrobca šumivých na Slovensku. V dvoch súťažných kategóriách spolu súťažilo 21 profesionálnych barmanov a po prvýkrát v histórií sa absolútnymi víťazkami stali tri ženy. Prvé miesto si vymiešala mladá študentka hotelovej akadémie 16 ročná Venonika Szilagyiová a tým porazila aj skúsené barmanské elity.
Na Hubert Cupe 2011 sa súťažilo v dvoch kategóriách sekt cocktail a flair Sekt cocktail Hlavná súťažná časť v kategórii sekt cocktail pozostávala z dvoch disciplín. Odborná komisia, v ktorej čele bol tento rok Jozef Roth, pri oboch súťažných kategóriách hodnotila techniku prípravy a chuť nápoja. Hodnotenie chuťovej stránky miešaného cocktailu v sebe zahŕňa nielen vzhľad, vôňu a chuť miešaného nápoja, ale aj dodržanie časového limitu na jeho prípravu, ktorý bol v oboch súťažných kategóriách sekt cocktailu stanovený na 6 minút. Prvá disciplína v rámci klasického miešania bola zameraná na tradičný sekt cocktail, ktorého povinnou ingredienciou bolo šumivé víno od spoločnosti Hubert J.E. Novou súťažnou disciplínou bol sekt cocktail z nealko šumivého nápoja, v ktorej sa barmani výhradne orientovali na prípravu miešaného nápoja na báze nealkoholického Hubertu. Tejto kategórie sa zúčastnilo osem barmanov a päť barmaniek, ktorí sa barmanstvu už dlhšie venujú. Odborná komisia prekvapivo zvolila za víťazky v tejto kategórii sekt cocktail výhradne barmanky. Na prvom mieste sa umiestnil miešaný nápoj Imprézia na báze nealkoholického Hubertu najmladšej účastníčky Hubert Cupu 2011 Veroniky Szilagyiovej z Hotelovej akadémie v Košiciach. Víťazka je tak o krok bližšie k postupu na svetovú súťaž v miešaní nápojov, ktorá sa bude v roku 2012 konať v Pekingu. Druhé miesto obsadila Jana Marika Karkušová zo Slovenska a na treťom mieste skončila Šárka Janová z Českej republiky. Víťazný nápoj: Imprézia Ingrediencie: 3 cl Mango džús 3 cl Jablkový džús 2 cl Marhuľový sirup Monin 1 cl Citrónová šťava doliať Hubert nealkoholický Dekorácia: ovocno-zeleninový záves Spôsob prípravy: šejker Podávací pohár: fleta
Flair Druhou samostatnou kategóriou bol divácky atraktívny flair, miešanie nápojov voľným štýlom v časovom intervale 5 minút. Punc tejto kategórii dodáva najmä originálne vystúpenie, ktoré sa vyznačuje žonglérskym podaním doprevádzané hudbou. Podmienkami úspešného hodnotenia boli pri tejto súťažnej kategórií nielen technika, ale aj prejav, rýchlosť a celkový dojem z miešaného nápoja. Odborná komisia za víťaza vybrala Tomáša Gyena zo Slovenska, ktorý si tým tiež priblížil možnosť postupu na svetovú súťaž v Pekingu. Druhé miesto obsadil minuloročný víťaz Martin Sorokáč z Hotela Kaskády a na treťom mieste skončil Marián Chmel z reštaurácie Lemon Tree v Bratislave.
Hodnotiaca komisia: Ing. Jozef ROTH – prezident slovenskej barmanskej asociácie Ján ŠUCHTA – viceprezident slovenskej barmanskej asociácie Ľubomír ČUL – predseda barmanskej sekcie Západ Silvia ŠUCHTOVÁ – členka slovenskej barmanskej asociácie Ing. Peter TOPORCER - riaditeľ Hotela Titris Tatranská Lomnica Milan ŠEFC - zakladajúci člen SkBA, majiteľ koliby v Starom Smokovci a Tatranskej kotline, medailista a súťažiaci Gastroprag Jiří BARTOŇ - generálný komisár CBA Juraj KORDIAK – Hubert J.E. Atilla KOVACS – Hubert J.E
zdroj a foto: Hubert J.E. Sereď |
Posledná úprava Streda, 30 Apríl 2014 08:43 |
Náš tip
|
|
|